Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení
Revenda, Václav ; Brož, Jaroslav (vedoucí práce) ; Scarano, Angelo (oponent)
Diplomová práce "Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení" studuje lexikální, intertextové a biblicko-teologické vztahy mezi markovskou zprávou o ustanovení eucharistie (Mk 14,22-25) a dvěma zázračnými nasyceními (Mk 6,35-44; 8,1-10) v průběhu Ježíšova veřejného působení. Ukazuje, že v kontextu Markova evangelia tvoří všechny zmíněné perikopy klíčové místo Ježíšova poslání a zjevují podstatnou stránku zjevení a příchodu Božího království. Vedle metody průběžného komentáře dotyčných textů práce využívá studium paralelních synoptických úryvků, referenčních textů ve Starém zákoně a rozboru biblicko-teologických témat v kanonické souvislosti. Zvláštní pozornost je věnována různým aspektům židovského slavení paschální večeře a jejich vztahů ke křesťanské eucharistii, která má původ v Ježíšově Poslední večeři a nachází též odezvu v obou markovských vyprávěních o zázračném nasycení velkých zástupů. 81
Etnografická studie stravy a stravování v Domově pro seniory
Žůrková, Jaroslava ; Novotná, Hedvika (vedoucí práce) ; Růžička, Michal (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou stravování v domově pro seniory v Praze, na kterou nahlíží ze sociokulturního hlediska. Hlavním cílem je proniknout do světa stravy a stravování seniorů žijících v totální instituci, která se vyznačuje specifickými rysy zasahujícími do práv a osobních svobod jejích klientů. Domov pro seniory je zavázán k dodržování legislativních nařízení zákona o sociálních službách a interních směrnic domova pro seniory, přičemž soulad legislativních nařízení a aspektů stravování, mezi které patří způsob stolování, konzumace pokrmů, prostředí, ve kterém konzumace pokrmů probíhá, ale i aktéři participující na přípravě a podávání pokrmů, je vyjednáván v rámci setkání stravovací komise. Vztahy mezi výše uvedenými vrstvami zachycuje etnografická studie, která podává celkový obraz stravovacího procesu se svými specifiky. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že se stravovací proces stává individualizovanou činností na mnoha úrovních, díky čemuž klienti mohou autonomně rozhodovat o jeho průběhu. Přesto jsou personálu i klientům známy limity, které naopak individualizaci brání. Klíčová slova: strava - pokrm - stravování - senior - totální instituce - etnografická studie - individualizace
Vietnamská kuchyně
NOVÁKOVÁ, Adéla
Cílem práce s názvem ,,Vietnamská kuchyně" bylo zmapovat nejčastěji konzumovaná vietnamská jídla, propočítat jejich nutriční a výživovou hodnotu a popsat jejich technologický postup. Byla vytvořena výzkumná otázka: Jaké nutriční hodnoty mají čtyři nejčastěji konzumovaná vietnamská jídla? Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na popsání vietnamské kuchyně. Popisuje kulturu této kuchyně a její zvyky, zásady a zajímavosti. Zabývá se především kulturou stravování a jejími odlišnostmi, společenskými zvyky u stolu a zvyky při přípravě jídla či naopak nevhodným chováním při jeho konzumaci. Část práce popisuje typické suroviny a přísady, jejich využití a výrobu. Praktická část byla zpracována kvalitativním výzkumem. Zaměřuje se na energetické a nutriční propočítání tradičních vietnamských jídel. Popisuje recepty a technologické postupy propočítaných pokrmů získaných od vietnamských rodin žijících v Česku. Receptura je tedy přizpůsobena určitým rodinným zvykům. Propočítávání hodnot proběhlo v programu Nutriservis Professional a nahlížením do hodnot uvedených na obalech. Vietnamská kuchyně je velmi pestrá a rozmanitá. Upřednostňuje kvalitu před kvantitou. S ohledem na suroviny a zásady této kuchyně se dá pokládat za celkem zdravou. Práce by mohla být přínosem jako studijní materiál pro studenty zdravotně sociální fakulty a jako materiál pro nutriční terapeuty při sestavování jídelníčků. Přínos by dále mohl být pro širokou laickou veřejnost zajímající se o vietnamskou kuchyni a její kulturu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.